uw winkelmandje is leeg

Winetime in Nieuwpoort, lekkere wijnen en bubbles

Gratis levering in België vanaf € 30

Registreren

Persoonlijke gegevens


Accountgegevens

dinsdag 5 maart 2019

Geef toe: Moeder Natuur is een artieste.

Geef toe: Moeder Natuur is een artieste. Ze slaagt erin ons in verwondering te doen staan met natuurfenomenen als ijsbloemen op het raam na een ijskoude nacht, het sprookjesachtige Noorderlicht, een kleurrijke regenboog of een wondermooie zonsondergang. 

Het maakt ons op slag een stukje nederiger. Althans, voor wie erbij stilstaat. 

Hetzelfde met wijn. Respect voor de wijnboer die elke dag het beste van zichzelf heeft om bij de climax - de oogst - te hopen dat het druivensap mag resulteren tot een grootse wijn. De weg ernaartoe kan op verschillende manieren. Met respect voor de natuur of door de natuur een handje te helpen en tegenslagen te vermijden, met andere woorden door het gebruik van pesticiden. 

Daarom : kies je voor bio of niet ? Iedereen heeft wel ergens een eigen beeld van wat biologische wijnbouw voor hem of haar betekent. De een ziet een overjaarse hippie met geitenwollen sokken voor zich, de andere koopt bio om zijn of haar schuldgevoel tegenover het milieu af te kopen. Nog een ander kiest bewust om wijn te kopen uit overtuiging en door zijn centje bij te dragen aan een betere, gezondere wereld. 

Toen in de jaren zestig pesticiden werden ontdekt, konden ziektes perfect uitgeroeid worden en daarom werd het risico op mislukte oogsten veel kleiner. Er werd toen nog niet stilgestaan bij de vraag welke invloed dit op lange termijn voor onze natuur zou hebben. Zonder dat we er erg in hadden werd door het langdurige gebruik van chemische sproeistoffen het microbiologische leven in de bodem meer en meer vernietigt. 

Halverwege de jaren negentig werd men zich onder druk van natuurbewegingen meer bewust van dit probleem en stopte men ermee het gras en onkruid overal drastisch te bestrijden. Op die manier dwong met de wijnstok om zijn voedsel en vocht dieper in de ondergrond te gaan zoeken. Dat resulteerde in een wijnstok met meer kwaliteit en minder kwantiteit. Een eerste stap was gezet.

Een wijnboer die biologisch werkt kiest dus voor natuurlijke oplossingen en gebruikt geen kunstmest maar compost, dierlijke meststoffen of mineralen om de bodem te voeden. Er worden bijvoorbeeld zo weinig mogelijk sulfiet gebruikt. Geheel zwavelvrije wijnen bestaan niet, zelfs zonder toevoeging van sulfiet van buitenaf bevat wijn van nature een beetje  sulfiet. Sulfiet ontstaat namelijk op natuurlijke wijze als bijproduct van de alcoholische gisting. 

Men werkt ook zo vaak als mogelijk handmatig en vermijdt het werken met tractoren , want door hen gewicht maken ze de grond compactere en daardoor kan de regen onvoldoende insijpelen. Onkruid wordt bestreden door te wieden , te harken en te ploegen. 

Intussen bestaan er heel wat keurmerken en erkende controleorganisaties en sluiten boeren zich meer en meer hierbij aan. Het zijn wegwijzers voor de consument om te tonen welke producent bewust koos voor bio.

Biologisch zou iets vanzelfsprekend moeten zijn. Het minste wat we kunnen doen om een steentje bij te dragen aan een gezonde Moeder Aarde.

 


Wijnen worden ingeladen...