uw winkelmandje is leeg

Winetime in Nieuwpoort, lekkere wijnen en bubbles

Gratis levering in België vanaf € 30

Registreren

Persoonlijke gegevens


Accountgegevens

maandag 18 maart 2019

Onbekend is onbemind

Hypes… ze komen en gaan. Niemand die exact weet wanneer een hype exact begin en eindigt. Er is alom gespeculeerd geweest of vermout hèt drankje zou zijn dat na gin & tonic de markt zou veroveren. Langzaam broedt vermout op zijn grote comeback. Van de 18de tot 20ste eeuw was het zowat het populairste drankje in Europa.

Hypes... ze komen en gaan. Niemand die exact weet wanneer een hype exact begin en eindigt. Er is alom gespeculeerd geweest of vermout hèt drankje zou zijn dat na gin & tonic de markt zou veroveren. Langzaam broedt vermout op zijn grote comeback. Van de 18de tot 20ste eeuw was het zowat het populairste drankje in Europa.

In Spanje, meer bepaald in steden als Sevilla, Madrid en Barcelona wordt je letterlijk overspoeld met ‘vermuterias' en is ‘fer vermut' een uitdrukking voor ‘een vermout gaan drinken'. Net zoals wij zeggen: ‘Gaan we een pintje drinken'?

De meesten onder ons kennen vermout niet, maar als we ‘Martini' zeggen gaat er wel een belletje rinkelen. Vermout is namelijk een versterkte, gearomatiseerde wijn die met planten en kruiden op smaak wordt gebracht, net zoals bij gin door het toevoegen van heel wat botanicals. Eén kruid dient altijd aanwezig te zijn in vermout en dat is alsem, men gebruikt hiervan de knoppen en het blad. Voor de rest komen honderden kruiden in aanmerking.

De geografische oorsprong van de kruiden is dan ook enorm: van Europese, Afrikaanse; Chinese tot Indische kruiden. Versterkte wijn betekent dat de wijn met alcohol wordt versterkt. Het hogere alcoholgehalte komt dus in stand door toevoeging van alcohol en niet door fermentatie. Welke druiven men gebruikt is natuurlijk allesbepalend voor de smaak van de basiswijn. Veelgebruikte druivensoorten zijn muscat, clairette, colombard, malvasia, trebbiano, tempranillo, .... Om vermout zijn suikergehalte te geven kan mistelle (verse druivenmost) worden toegevoegd. Voor de rode vermout wordt karamel toegevoegd, dat is trouwens de enige kleurstof die mag gebruikt worden.

Vermout out zich in verschillende gedaantes, van droge Franse, zoete Italiaanse tot extra bittere. Het wordt meestal puur gedronken maar meer en meer ook gebruikt om trendy cocktails te creëren.

Dus blijf vooral experimenteren, geen enkel vermout smaakt hetzelfde. En vergeet niet: onbekend is onbemind !


Wijnen worden ingeladen...