Santiago Ruiz

Wijndomein in Rias Baixa 

​THE FATHER OF ALBARINO, 
RIAS BAIXAS WITH A FEMALE TOUCH!

Santiago Ruiz wordt beschouwd als de vader van Albariño, hij predikte het hele land rond met de eerste flessen van z’n wijn onder de arm. In combinatie met moderne vinificatietechnieken geeft deze druif delicate, aromatische wijnen met veel frisheid.DO Rías Baixas

In het noordwesten van Spanje, de streek Galicië, de groene long van het land, bevindt zich de DO Rías Baixas. De wijnproductie hier gaat duizenden jaren terug, maar pas de afgelopen decennia heeft de regio een wereldwijde reputatie opgebouwd als producent van wijnen van topkwaliteit van de kenmerkende druif Albariño. 


De wijnmaker

Het domein Santiago Ruiz maakt wijn in O Rosal, één van de vijf sub zones van Rías Baixas, die alleen door de rivier de Miño van de Portugese Vinho Verde wordt gescheiden. Het domein bezit zo’n 38 hectare wijngaarden, aangeplant met voornamelijk Albariño en daarnaast wat Loureiro, Treixadura, Godello en Caiño Blanco. 


Vandaag is het aan Rosa Ruiz, zij moderniseerde nog verder het domein, steeds op zoek naar complexiteit met frisheid en finesse. Schenk ook even aandacht aan het bijzondere etiket van de wijn: Het kaartje is getekend door Rosa Ruiz die haar bruiloft vierde op het domein, en daarvoor zelf het kaartje tekende om haar gasten de weg te wijzen. Zodra haar vader het kaartje zag besloot hij dat tot het etiket van zijn wijn te maken. De tekst op het etiket is Santiago’s eigen handschrift.

Filmpje over het domein... and... action!


Er moet een adres worden opgegeven om een kaart in te sluiten